
Slik unngår du at ferien ender i kaos
Skal du ut og reise i sommer? Halve reisen er gode forberedelser. Følg disse rådene, så vil du sannsynligvis ha en ferie med lave skuldre.
Nå er det like før horder av nordmenn pakker sammen og skal nyte noe sårt tiltrengte ferieuker med familie, venner eller i eget selskap. Man vil lade batteriene med gode opplevelser og samle gode minner.
Da bør du ta noen gode forholdsregler slik at du får en ferie uten styr:
Før reisen
-
Forsikringer
Dette er det første du bør sjekke. Er du riktig forsikret? Sjekk forsikringen din og se om du kan få den hjelpen du trenger dersom uhellet skulle være ute.
Har du riktig forsikring? Vi i Ørland Sparebank tilbyr svært gode forsikringer via vårt forsikringsselskap, Frende Forsikring.
-
Unngå suspekte sider når du skal bestille reisen
Sjekk nettsiden nøye før du bestiller (nettadresse, språk, etc). Se om nettilkoblingen er sikker og google gjerne selskapet for å sjekke om de er omtalt andre steder. Betal alltid med kredittkort, da slipper du i det minste at uvedkommende kan få tilgang til bankkontoen din.
-
PASS, visum og vaksiner
Sjekk at passet ditt er gyldig, og at det ikke går ut i løpet av ferien din. Skal du til et land som krever visum? Har du fylt ut de nødvendige dokumentene før avreise og lest deg opp på hvilke innreiseregler som gjelder? F.eks så krever reiser til Storbritannia at du må fylle ut en ETA (Electronic Travel Authorisation) før du reiser. De samme gjelder USA, her må du fylle ut et eget ESTA dokument for å få adgang til landet. Sjekk med landet du skal reise til om de krever egne, særskilte søknader. Skal du til mer eksotiske strøk, kan det være lurt å sjekke FHI sine nettsider om det er behov for vaksine dit du skal reise.
-
Ta vare på hjemmet før du drar
Vann blomster, avbestill eventuelle aviser og omadresser posten om nødvendig. Allier deg gjerne med en nabo om å titte innom mens du er borte. Kast søppel før du reiser, slik at du unngår mulige skadedyr mens du er på reisen. Tøm oppvaskmaskin og vaskemaskin.
-
Velg «riktig» reisemål
De fleste velger nok trygge reisemål, men dersom du vil ha en ferie som er trygg, kan du sjekke listen over verdens tilsynelatende tryggeste reisemål: Her troner Island øverst, foran Australia og Canada. Norge kaprer 8. plassen.
Artikkelen fortsetter under bildet
Under reisen:
-
Ha viktig bagasje i håndbagasjen
Det kan hende at den innsjekkede kofferten blir forsinket. Da er det greit å ha det viktigste med seg i håndbagasjen, som f.eks. medisiner, kontaktlinser og briller og enkle toalettsaker.
-
Betal i lokal valuta
Når du skal betale med kort i utlandet, skal du alltid velge lokal valuta. Krona er svak mot valutaer som for eksempel Euro, og det er ingen grunn til å gjøre det enda dyrere. Det er nemlig butikken eller restauranten som setter vekslingskursen, og den kan bli dyr. Velger du lokal valuta, er det kredittkortselskapet ditt som setter kursen, og den er alltid bedre enn den lokale aktøren.
-
Velg riktig minibank
Det er alltid greit med litt cash i lomma. Små og ukjente minibanker på gata kan være skimmingutsatte, og kan i tillegg også kreve store gebyrer ved uttak. Da anbefaler vi heller at du tar ut penger fra en automat inne i en bank. Om du får spørsmålet om «Conversion» eller «No conversion», skal du alltid velge «No Conversion». Da unngår du en dårlig vekslingskurs.
-
Pass på verdisakene
Ikke gå med alle kortene på deg. I alle fall ikke gå med mobil og lommebok i baklomma. Legg gjerne igjen et kort godt gjemt på et sikkert sted eller i safen på hotellrommet, hvis det er mulig. Ta gjerne kopier av viktige papirer som pass og visum og oppbevar disse separat. Har du blitt utsatt for tyveri, er det viktig at du politianmelder forholdet og tar vare på anmeldelsen. Det trenger du får å få tilbake på forsikringen.
-
Bruk kredittkort, men pass på dem
Denne henger litt sammen med punktet over: Kredittkort er greie å ha på ferie, men pass godt på dem. Er du ute og spiser, for eksempel, ikke la servitøren ta med seg kortet ute av syne (kort kan kopieres/skimmes på bakrommet). Betal alltid ved bordet der du sitter.
-
Sjekk for veggedyr og andre skadedyr
Vi reiser mer og mer, og det kan bety at vi tar med oss uvedkommende gjester hjem. En vi ikke vil ha med, er veggedyr. Sjekk derfor sengene der du skal bo nøye. Plasser kofferten på koffertstativ, og unngå å la klærne ligge rundt på senger og gulv.
-
Husk solkrem
Om sommeren er sola sterk, drikk mye vann og ikke glem å smøre deg godt med solkrem.
Etter reisen:
-
Dersom ulykken har vært ute
Kontakt forsikringsselskapet ditt med en gang.
-
Fikk du med deg ubudne gjester i kofferten?
Når du kommer hjem, sjekk kofferten nøye. Pass på å ikke ta med kofferten inn på soverommet, men sett den ute på balkongen eller i garasjen noen dager. Deretter rengjør den skikkelig. Klærne bør enten vaskes på temperaturer over 60 grader eller legges i fryser i tre dager.
-
Gå igjennom transaksjonene.
Ta en titt på transaksjoner som er gjort med kredittkortene. Er det noe som ser mistenkelig ut, eller er det noen trekk som du ikke kjenner igjen. Jo før du klarer å rydde opp, jo bedre.
-
Pakk ut og vask klærne med en gang
Det er ingen vits i å utsette det. Gjør det med en gang, så kommer du raskt tilbake til normalt gjenge igjen.