Grønn bakgrunn

Har du konfirmant i år?

Fondssparing for konfirmanter: Gode råd til deg som forelder

Opprinnelig markerte konfirmasjonen overgangen fra barn til voksen. I dag har den kanskje mindre faktisk betydning, og spiller i større grad en seremoniell rolle. Men gaver får de fortsatt - og her kommer dere foreldre inn: Hva bør dere anbefale ungdommen deres – med lommene fulle av penger som brenner – å gjøre?

Konfirmasjonspenger i dag: en betydelig sum for mange

Konfirmasjonen har blitt en anledning hvor mange unge får store pengebeløp i gave. I følge undersøkelser fra Ipsos og SSB, mottar konfirmanter i snitt mellom 40.000 og 60.000 kroner. For mange er dette første gang de forholder seg til så mye penger – og det er lett å bli overveldet.

I en tid der fristelsene er mange – fra mobiltelefoner til gamingutstyr og klær – er det forståelig at konfirmanten har lyst til å bruke pengene. Og selv om timingen ikke er den beste, og det ikke nødvendigvis er akkurat det de ønsker å høre, så er dette samtidig et godt tidspunkt å lære om noe viktigere: langsiktig sparing.

Snakk sammen – og finn en god balanse

Vi mener ikke at ungdommen skal frarøves gleden av å bruke noen av pengene sine. Tvert imot – en klok tilnærming kan være å fordele beløpet, for eksempel ved å bruke litt nå, spare noe på konto, og investere resten i fond.

Denne balansen kan dere som foreldre bidra til å finne – gjennom en god samtale før konfirmasjonen. Spør:

  • Hva ønsker du å bruke pengene dine på nå?

  • Hva kan være smart å spare til på sikt?

  • Er det noe du har lyst til å oppnå om fem–ti år, som pengene kan hjelpe deg med?

Hvorfor spare i fond?

Mens en sparekonto kan være et fint sted å starte, kan fondssparing være et enda smartere alternativ – særlig når vi snakker om penger som skal stå lenge.

Fond er en måte å investere penger i aksjemarkedet, men uten at man trenger å være ekspert selv. Når man sparer i fond, kan pengene vokse over tid – og jo tidligere man starter, desto større kan gevinsten bli.

Her er noen grunner til å vurdere fond:

  • Langsiktig vekst: Historisk har aksjefond gitt høyere avkastning enn vanlig banksparing, spesielt over mange år.

  • Tilpasset risikonivå: Man trenger ikke «gå all in». Fond kan tilpasses både risikovilje og tidshorisont.

  • Lærer ungdom å tenke fremover: Ved å følge med på fondssparingen, får konfirmanten innsikt i hvordan økonomi fungerer – og det kan bygge økonomisk forståelse tidlig i livet.

For de som vil langtidspare 

Penger som spares i fond nå, kan bli starten på noe større senere. Kanskje til: 

  • Studier i inn- eller utland?

  • Første bolig?

  • Eller rett og slett en buffer som gir trygghet når voksenlivet begynner?

En konfirmant som setter 30.000 kroner i et bredt aksjefond og lar det stå i 10 år, kan med moderat avkastning ha over 50.000 kroner når pengene skal brukes. Det er kraften i tid og renters rente – noe det er vanskelig å matche med vanlig sparing alene.

Vi hjelper dere å finne riktig fond

Vi er  opptatt av personlig rådgivning. Derfor tilbyr vi gjerne en prat med dere – og med konfirmanten – for å finne en god spareløsning. Vi kan forklare hvordan fond fungerer, hvilket fond som passer, og hvor mye som kan være lurt å investere.

Slik blir konfirmasjonspengene ikke bare en engangslykke, men starten på en økonomisk reise – som konfirmanten har eierskap til.

Vi har også en sparerobot som kan gi skreddersydde anbefalinger basert på de økonomiske dataene og mål som dere kan ha - og på den måten finne riktig spareform for akkurat dere. 

Et steg mot økonomisk selvstendighet

Det viktigste er ikke å gjøre alt riktig, men å ta bevisste og kanskje litt smarte valg. Å bruke litt og spare litt – og kanskje investere en del i fond – gir både læring og verdi. Det kan være med på å utvikle sunne økonomivaner og en følelse av mestring.

Har du spørsmål om fond, eller ønsker du hjelp til å sette opp en spareplan for konfirmasjonspengene? Ta kontakt med oss så hjelper vi deg og konfirmanten i gang.